Your thoughts are the journey that takes you to a happy destination or not. The road you choose is totally up to you! Which choice did you make? Ofwel, jouw gedachten kun je zien als een reis die je maakt. Een reis die je wel of niet naar een gelukkige bestemming brengt. De weg die je kiest is helemaal aan jou! Welke keus heb jij gemaakt?

Bovenstaande tekst (de Engelse variant, wel te verstaan) kwam ik op een van de sociale media sites tegen. Ik kon niet achterhalen wie het geschreven had maar het valt voor mij in de categorie eye-openers. Vandaar dat ik hem hier wil delen. En er verder op in ga.

Als je er een gewoonte van maakt, als je investeert in het tot stilte brengen van (veelal) negatieve gedachten (dit gebabbel, deze zorgen en angsten), geeft het je meer ruimte om na te denken over zaken die er werkelijk toe doen, ben je gedurende de dag productiever en benader je zaken vanuit een innerlijke rust en wijsheid. Door op een constante basis je geest tot rust te brengen, ga je ook anders reageren op stressvolle situaties en cultiveer je een gevoel van innerlijke rust en kalmte. Dat is wat ik wil bereiken met mijn trainingen en workshops Mindfulness. Ik wil dat jouw gedachten je naar een gelukkige bestemming brengen. En dat kan door te leren aan het roer van je gedachten te gaan staan.

Ademhalingsoefeningen en mediteren zijn een manier om deze rust in je hoofd te bewerkstelligen. Dit zijn twee belangrijke dingen die je tijdens een workshop Mindfulness leert. Maar begin hier rustig mee, niet langer dan vijf minuten per dag. Maar wel iedere dag! Zoek een plek in huis waar je rustig kunt zitten zonder gestoord te worden. Sluit dan je ogen en richt je op je ademhaling, gewoon je ademhaling volgen. Probeer voor vijf minuten je ademhaling te volgen en alleen maar met je aandacht bij je ademhaling te zijn. Een heel eenvoudige opdracht maar veel mensen hebben er in eerste instantie moeite mee om hun aandacht enkel en alleen op hun ademhaling te richten. Als je dat onder de knie hebt, voeg er dan vijf minuten aan toe. En voeg er weer vijf minuten aan toe als je dat is gelukt. Net zolang totdat je iedere morgen twintig minuten mediteert door alleen maar je ademhaling te volgen.

Nieuwe gewoontes

Nieuwe gewoontes aanleren kost tussen de drie en vier weken, is mij altijd vertelt en vond ik op Google. Ik kan geen onderzoek of bewijs hiervoor vinden maar denk wel dat het klopt als het om eenvoudige zaken gaat zoals bijvoorbeeld mediteren. Als je het een 25 dagen volhoudt gaat het tot je dagelijkse routine behoren en zit het in je systeem, zullen we maar zeggen.
Het is vrij eenvoudig om een meditatie-oefening aan het volgen van de ademhaling toe te voegen. Het maakt niet uit of je rechtop in een stoel zit met je handen op je bovenbenen of in de lotushouding. Of dat je een wandelende meditatie doet.
Het gaat er om dat je in jezelf zegt:

Ik adem in en kom tot rust en dan adem je in.
Ik adem uit en glimlach en dan adem je uit.
Thuisgekomen in het nu en dan adem je in.
Wordt dit moment een wonder en dan adem je uit.

Deze eenvoudige maar zeer doeltreffende meditatie komt uit het boek Iedere stap is vrede van de Vietnamese Zenleraar Thich Nhat Hanh (in Nederland uitgegeven door Ankh Hermes ISBN 90-202-5158-9).

Veel plezier!

By |2018-03-01T21:39:20+00:003 oktober 2015|Mindfulness|0 Reacties

Reageer op dit bericht