Mindfulness is hip! Het is een nieuwe trend, en tegelijkertijd al oeroud. Maar wat is mindfulness nu precies?

Eenvoudig uitgelegd betekent Mindfulness “leven met volle aandacht”.

In deze tijd zijn wij mensen druk met van alles en nog wat. Multitasken lijkt in onze westerse maatschappij de basisstand te zijn. We eten massaal voor de buis, bellen in de auto, sms’en op de fiets en zelfs in een gesprek kijken we tussendoor nog even op ons mobieltje of doen we wat anders. Het merendeel van onze gedachten gaat over de toekomst. Je zit in de auto vanuit je werk en je denkt na over wat je zult gaan eten, de boodschappen die je nog moet doen. En dat je vanavond niet mag vergeten om die ene film op te nemen want je wilt nog even langs de sportschool en vanzelfsprekend niets missen. Dit is de normale manier van denken.

Wist je dat het energie kost, als je voortdurend je aandacht van het een naar het ander verlegt? Wist je dat meerdere taken tegelijk doen ongeveer anderhalf keer meer tijd kost? Multitasken is een woord dat uit de computerwereld komt en betekent dat er meerdere processen tegelijk uitgevoerd worden. Maar wat computers kunnen, kunnen mensen niet. Zelfs vrouwen niet! En laten we eerlijk zijn, zelfs de computer wordt trager als er meerdere programma´s tegelijk draaien. Doordat multitasken zoveel meer tijd en energie kost, gaat het werk zich opstapelen, krijg je meer stress en vergroot het de kans op overwerkt raken.

Wat als je met mindfulness leeft?

Dan zit je nog steeds in de auto, maar nu luister je naar het gebrom van de motor, de klanken van de radio. Je voelt de warmte van de autokachel langs je gezicht en handen stromen. Je ziet wat er gebeurt op de weg: de andere auto’s, de omgeving, de weg. Je bent je bewust van de hobbels in de weg, de weerstand van het pedaal en ga zo maar door. Je bent volledig in de beleving van het huidige moment, dat is mindfulness. En daar wordt een mens heel gelukkig van. Aandacht voor het NU is een van de krachtigste manieren om weer geluk en innerlijke rust te ervaren.

En je hebt geluk! Mindfulness kun je leren. Het is een vaardigheid. Mindfulness zorgt voor meer focus en betere prestaties. Het maakt dat jij je meer bewust wordt van je automatismen, je gedachtenpatronen, je verleidingen, of je eigen onrust die je weer dwingt om je aandacht op iets anders te richten dan waar je nu mee bezig bent. Tijdens de 8-weekse cursus leer je precies waar het allemaal om gaat. Vind je acht weken teveel ineens? In een workshop van een dag kun je al een aantal van je belemmeringen leren herkennen (bewust te worden), je stress kwijt raken, en leren om je op een ding te richten. Welk ding dat is: dat is aan jou! Jij weet als geen ander wat belangrijk voor jou is.

Kijk voor meer informatie en data even in de agenda. Aanmelden kan via het contactformulier maar je kunt me ook even bellen.