Loslaten in de praktijk, deel 1

Soms zeg ik dingen en denk ik naderhand:”Hoe kom ik erbij dit te zeggen of te beloven!! Ik weet helemaal niet of ik dit waar kan maken.” Zo ook toen een ondernemer uit het midden van het land me om advies vroeg en ik zei:”Ik heb nu geen pasklaar antwoord maar ga het wel even invoelen.”

Terwijl ik de telefoon neerleg begint de onzekerheid al aan me te knagen. Wat moet ik nu zeggen? Welk advies kan ik geven? Ik werd er helemaal zenuwachtig van!

Het lukte me dan ook voor geen meter om in te voelen wat er speelde, waar de angel zat. Als ik het even niet weet, is voor mij een helpende methode, de stilte opzoeken. Maar ook dat zette nu geen zoden aan de dijk. Ervaring heeft me wel geleerd dat ik nooit antwoorden krijg als ik erover na ga denken. Nadenken is het meest verneukeratieve – excusez le mot wat er bestaat in deze Westerse wereld. We geloven allemaal wat we denken, we denken allemaal dat gedachten en feiten hetzelfde zijn, we denken (bijna) allemaal dat wij en onze gedachten één en hetzelfde zijn. Nadenken over iets geeft je nooit een antwoord en zaait over het algemeen alleen maar twijfel. Maar dit even tussendoor! Terug naar het advies dat ik zo graag wilde geven maar dat maar niet kwam.

Denken mag dan niet helpend zijn, stil worden, de innerlijke rust opzoeken wel, weet ik uit ervaring. Maar afgelopen week werkte ook dat even niet en kon ik geen advies geven waar ik voor de volle 100 procent achter stond.

Loslaten is geen werkwoord

Wat nu? Ik had spijt als haren op m’n hoofd van mijn belofte en dacht: Dan maar geen advies. Laat maar! Ik ga niet iets zeggen waar ik niet achter sta. En ging over tot de orde van de dag, in dit geval materiaal bijeenzoeken voor mijn nieuwsbrief. En toen gebeurde het! Al scrollend door mijn teksten kwam ik onderstaande tekst tegen en wist direct dat dit het antwoord was.

Er was geen greintje twijfel.

Dit gebeurt als je loslaat.

Dit is loslaten in de praktijk van alle dag!

Ik zeg regelmatig tegen mijn cursisten: Loslaten is geen werkwoord. Je hoeft niets te doen, enkel maar te accepteren dat het er is. Dan laat je los.Maar dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Want het deugt gewoon niet in hun ogen wat hij of zij doet of zegt!!! Je denkt toch niet dat ze dat accepteren? En iedere keer weer moet ik uitleggen dan je niet je goedkeuring geeft als je iets accepteert. Dat het niet zo is dat je niets meer doet! Nee, het enige wat je doet is accepteren dat iemand zo handelt of zo praat. Hij of zij heeft het toch al gedaan of gezegd, je hebt je ontslag al, de scheiding is al een feit, ga zo maar door met het opnoemen van situaties waarbij je niets anders kunt doen dan accepteren dat het zo is!!!

Ik deed dat! Nog eens niet 100 procent bewust, maar het gebeurde wel en voordat ik het wist kreeg ik helderheid.

Die helderheid gun ik jullie ook! Daarom organiseer ik themadagen Loslaten in de praktijk. Kom zelf ervaren wat het betekent vanuit innerlijke rust naar de wereld te kijken en te accepteren wat je niet kunt veranderen. Ervaar de vrijheid die dat geeft! En ook jij kunt het! Het is gewoon een kwestie van oefenen! 10 april is de eerste themadag Je kunt je hier AANMELDEN! Wel even doen, want je weet dat ik het liefst met kleine groepen werk en vol is vol!

Warme groet en fijne Pasen

Janny

 

Veel mensen worstelen.

Ook in mijn omgeving.

Met het werk, de liefde, financiën, de kinderen of met het leven in het algemeen.

Voor die mensen en dus voor jou is onderstaand stukje.

Ik hoop dat je er inspiratie uit put en helderheid door krijgt!

 

Dit is je pad

 

Het is jouw weg

Het gaat niet om gelijk of ongelijk

Het gaat niet om perfectie of het juiste moment

Waar het werkelijk omgaat is vooruitgang en/of ontwikkeling

Als je soms het gevoel hebt dat je er alleen voor staat

maak het jezelf niet moeilijker dan het al is.

Sta open voor wat op je af komt

voor wat er op je pad komt

en besef

dat het nu alleen maar op je pad komt omdat jij er klaar voor bent.

Je bent er echt klaar voor!!!!!!

Dus recht je schouders, blijf alert en heb aandacht voor wat er gebeurt.

En weet je. maak je maar geen zorgen

je blijft er niet altijd alleen voor staan

maar zo nu en dan is het nodig dat je je weg alleen loopt.

Juist omdat dit jouw weg is en niet dat van een ander.

Dus lieve … kijk goed uit en geniet van je reis!

We zien elkaar gauw weer!

 

By |2018-03-01T20:28:55+00:0023 maart 2016|Agenda, Interviews, Mindfulness|0 Reacties

Reageer op dit bericht