Niet kunnen loslaten, over iets blijven malen, blijven praten, blijven denken, heeft alles te maken met je behoefte controle te houden.

Ik heb hier wel vaker over geschreven en heel wijze mensen zeggen over dit onderwerp: Waar behoefte aan controle is, is geen vrijheid, en waar geen vrijheid is, kan niets stromen.

Want dat is wat je wilt als je loslaat:

dat alles weer gaat stromen,

dat alles weer als vanzelf gaat,

dat je je ontspannen en gelukkig voelt.

Dat je weer in FLOW bent.

In FLOW zijn zoals kinderen dat zijn. Ze gaan volledig op in hun spel, zijn niet bezig met wat er om hen heen gebeurd of wat nog gaat komen maar zijn met hun volle aandacht bij het spelen en helemaal in FLOW.

Controle

Het is heel erg westers om te denken dat we alles zelf in de hand hebben en kunnen controleren. Heel veel trainingen en stapels boeken gaan hierover waaronder de internationale bestseller The Secret.

Onder die behoefte aan controle ligt meestal angst, onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen in jezelf, in het leven of in de hogere orde der dingen. Allemaal zaken die we door controle te houden, proberen uit te bannen.

Heel begrijpelijk, zeker!

De clou van loslaten is dat je er helemaal niet aan vast zit!

Je zit nergens aan vast!!!! Dat is een illusie!

Nooit gaan de dingen zoals jij het wenst of had voorgesteld. Je kunt de wereld niet naar je hand zetten. Dus hou op met die (soms zelfs) dwangmatige behoefte aan controle.

Acceptatie

Het geheim van loslaten en daarmee van je gelukkig voelen, is accepteren.

Meestal wil je iets loslaten wat je niet leuk vindt, wat je uit je slaap houdt. Maar op het moment dat je de situatie volledig accepteert (en dat is iets anders dan goedkeuren) verandert alles in een diep gevoel van vrede.

Loslaten in de praktijk van alle dag!

Ik zeg regelmatig tegen mijn cursisten: Loslaten is geen werkwoord. Je hoeft niets te doen, enkel maar te accepteren dat het er is. Dan laat je los.

Maar dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Want het deugt gewoon niet in hun ogen wat hij of zij doet of zegt of wat er gebeurd is!!!

Je denkt toch niet dat ze dat accepteren?

En iedere keer leg ik uit dat je geen goedkeuring geeft als je iets accepteert. Dat het niet zo is dat je niets meer doet!

Nee, het enige wat je doet is accepteren dat het er is, want het is er toch al!!

Het is de realiteit

Door de realiteit te aanvaarden zoals die is, kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vrede ervaren.

Het leven is wat het is.
Accepteer dat en je kunt loslaten.
En als je kunt loslaten, ervaar je innerlijke vrede.
En als je innerlijke vrede ervaart, voel je je gelukkig en leef je volledig in FLOW!

 

Onze natuurlijke staat van zijn is FLOW

Want FLOW is onze natuurlijke staat van zijn en zorgt ervoor dat we constant mee kunnen gaan met de levensstroom en creëert weer plezier en creativiteit in ons leven.

FLOW is een staat van niet denken (dat is iets anders dan je verstand niet gebruiken) waarbij je steeds weer het verleden loslaat en daardoor het geluk van het moment kunt ervaren.

De Amerikaans-Hongaarse hoogleraar en psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi is één van de bekendste voorvechters van leven in FLOW. Wil je meer lezen over FLOW en Csikszentmihalyi klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

By |2018-03-01T19:53:24+00:0025 juli 2016|Mindfulness|0 Reacties

Reageer op dit bericht