Vanmorgen sprak ik met een vriend die thuisgekomen van een heerlijke week vakantie met zijn gezin op zondagavond te horen kreeg dat zijn rechterhand met een burn-out thuis zit. Opeens liep zijn agenda, die sowieso al tot de nok toe gevuld was, helemaal over. Maar met zijn praktische inslag ging hij voortvarend aan de slag en met passen en meten, inzet van collega’s en zijn partner, die gelukkig extra vrij op het werk kon nemen, kan het werk toch opgevangen worden. Maar ik vind het zo bijzonder dat hij in een burn-out terechtgekomen is. Vanaf januari voer ik al gesprekken met hem omdat de hele wereld dit aan zag komen; iedereen zag dat hij teveel hooi op z’n vork nam en het werk niet los kon laten. Toch kon hij zich om allerlei redenen – er niet toe zetten hulp te zoeken. En nu is het te laat! Ten minste in die zin dat hij door de werkstress thuis is komen te zitten met een burn-out en het maar de vraag is wanneer hij weer geestelijk en lichamelijk fit genoeg is om aan het werk te gaan. Ik denk dat dit voorkomen had kunnen worden. Vind jij dat ook?
Geen gemakkelijke vraag om zomaar even antwoord op te geven. Want in de praktijk is wat mijn vriend vertelde eerder regel dan uitzondering. Iedereen ziet namelijk een burn-out aankomen, behalve jij. En als het te laat is en je in die burnout zit, duurt het best wel lang voordat je weer mee kunt draaien in de maatschappij. Ik heb het gelukkig zelf niet in die mate ervaren, maar zat er wel dicht tegenaan toen ik vijftig uur per week werkte als chef-redactie, een echtscheiding had te verwerken en ook nog een gezin had om voor te zorgen. Stress, stress en nog eens stress, en als ik thuis kwam viel ik uitgeput op de bank voor de tv in slaap. Ontslag, een tijdlang geen werk, goed nadenken over wat ik werkelijk wilde en nu werken als mindfulnesstrainer; een proces dat een jaar of vier in beslag heeft genomen maar er wel voor heeft gezorgd dat ik nu weer bergen energie heb.
Maar ik heb geluk en een goede trainer gehad. Tel daarbij op veel support van familie en vrienden en er is een scenario ontstaan waardoor ik de juiste keuzes kon maken aan een stuk bewuster ben gaan leven. Ik ben er echt sterker uitgekomen.

Bewuster leven

Bewuster gaan leven, hoor ik je vragen? Hoe doe je dat? Dat was ook niet altijd makkelijk. Ik verzette me nogal, vond dingen gauw zweverig! Gelukkig had ik een geduldige trainer die me vertelde dat de mensen met de meeste weerstand, de beste resultaten hadden! Nu terugkijkend denk ik: wat ben je toch een slimmerik door het zo te brengen. Op die manier haal je direct de angel eruit. Via verschillende trainingen ben ik uiteindelijk bij mindfulness terechtgekomen. Mindfulness is bewezen effectief tegen stress, angst en depressie. Wandelen in de natuur is voor de meeste mensen ook helpend. Je komt tot rust en je komt beter in je lichaam. Mindfulness is meer dan mediteren alleen: het gaat overbewustwording en tijdens de cursus Mindfulness deel je deze ervaringen met je mede-cursisten en ook dat is helpend en werkt versterkend!

Ik ben gelukkiger, stukken gelukkiger

Door inzichten in mijn eigen functioneren, en ja ook eerlijk zelfonderzoek en meditatie, ben ik mezelf beter gaan kennen, zowel mijn lichamelijke- als geestelijke gevoeligheden. Ik weet nu wanneer ik stress heb, hoe ik dat kan verminderen, hoe ik werk los kan laten, ik kan me stukken beter focussen en last but not least… ik ben gelukkiger, stukken gelukkiger. En dat laatste zijn niet de omstandigheden, maar ben ik. Dat geluk zit in mij. En daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor, dat ik dat heb geleerd en dankzij mindfulness nog iedere dag van kan genieten!!!
Mediteren, mindfulness en naar mezelf luisteren heeft me dit gebracht. En dat wil ik graag aan anderen overdragen. Daarom start ik 31 mei en/of 1 juni een nieuwe cursus Mindfulness. Wil jij ook weer vrij van stress door het leven gaan en je gelukkig voelen, meld je dan HIER aan!
Dus, om de vraag van mijn vriend te beantwoorden: Ja, je kunt een burn-out voorkomen, heel goed zelfs. Maar je moet er wel wat voordoen. Voor iedereen die een burn-out heeft of teveel stress ervaart en niet in een burn-out wil belanden, start er 31 mei weer een nieuwe cursus.