KLIK OP DE TITEL OM ALLES TE LEZEN

Onderzoek laat zien dat negatieve gebeurtenissen, emoties en informatie een sterker effect op ons hebben dan de positieve varianten ervan. Dit is wat ze de zogenaamde negativiteitsfout (negativity bias) noemen, een overlevingsmechanisme in ons mensen dat in sterke mate ons leven donker kleurt.

In de nieuwsbrief van 8 augustus ben ik hier al uitgebreid op ingegaan en ook de daaropvolgende workshop ging hierover. 11 september is er weer een workshop “Maak een eind aan de negativiteitsfout”. Je kunt je HIER aanmelden.

Prima voorbereiding voor de cursus Mindfulness

De workshop is een prima voorbereiding als je de cursus Mindfulness wilt doen die 11 en 12 september van start gaan maar ook los een heerlijke training waarin je je volledig leert te ontspannen. Zelfs als je de workshop van 12 augustus al gedaan hebt, kun je deze mogelijkheid prima gebruiken om het geleerde weer even aan te halen. Oud-deelnemers van de cursus Mindfulness kunnen het ook als een terugkom- of oefendag gebruiken.

De dominantie van de angst

Soms zelfs zonder dat we er erg in hebben, zijn we in gedachten continu bezig met onze angsten, met de gevaren die ons allemaal  bedreigen. Simpel gezegd: De dominante emotie van veel mensen is angst.

Maar wat is angst: Angst is een staat van weerstand, het is energie gericht tegen iets. Ontspannen zijn daarentegen kun je zien als de staat van moeiteloosheid of als je wilt: onze natuurlijke staat, een staat van zonder weerstand leven, ook wel flow genoemd.

Angst is een product van ons overlevingsmechanisme. Puur biologische heeft angst wel degelijk een overlevingsfunctie wanneer het ons aanzet tot terechte voorzichtigheid of tot vluchten als er aantoonbaar gevaar is.

Het probleem is dat het niet meer alleen om overlevingsangst gaat voor ons fysieke zelf maar dat we deze angst inmiddels hebben uitgebreid tot ons psychologisch leven. Of anders  gezegd: we gaan ons onbewust identificeren met onze overlevingspatronen, onbewuste denkpatronen en overtuigingen.

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken: deze onbewuste identificatie wordt vaak het ego genoemd. Het ego bestaat volledig uit weerstand en is het omgekeerde van flow.

Door de jaren heen hebben we dat zo gecultiveerd dat ons denken volledig beheerst wordt door deze onbewuste denkpatronen van angst, deze heel oude beperkende overtuigingen.

Flow is onze natuurlijke staat

Een basisidee dat je dan zeer helder dient te hebben is dat flow onze natuurlijke staat is en dat we die nog altijd in ons hebben, diep verscholen onder allerlei beperkende overtuigingen.

Maar onze maatschappij, onze cultuur staat helemaal haaks op de principes van de natuur. Ze bulkt eerder van de angstgedreven ego’s.

Stress is normaal!

In die onze onnatuurlijke cultuur van ons is stress stilaan iets normaals geworden.  We kiezen niet voor stressloos leven (flow), nee we leren de onvermijdelijke (?) stress managent.

Het probleem is dat we de fout buiten onszelf zoeken terwijl de hele natuur ons toont dat de dingen zich van binnen naar buiten ontplooien: bloem uit zaad, vrucht uit boom, vogel uit ei, kind uit moeder, vorm uit energie.

Stress zit in ons, maar gelukkig  zijn ook.

Daar kun je alleen achter komen door het zelf te ervaren, door diep te leren ontspannen en dat is veel meer dan een techniek. Je kan alleen diep en duurzaam ontspannen door van alle niet-biologische angst (meestal ingegeven door oude beperkende overtuigingen)  af te komen en door het leven weer te leren vertrouwen. Dat is de ware betekenis van ‘weerstandsloos’.

Het gaat niet over proberen positief te denken want dat is hetzelfde als proberen in slaap te vallen. Dat verstoort je natuurlijke aard. Ontspanning is je natuurlijke aard, is wat je bent; spanning is wat je denkt te moeten zijn met de nadruk op denkt.

Het ego wil en moet van alles. Willen, zullen, moeten komen voort uit je denken en zijn angstgedreven.

Natuurlijk leven (flow) is een staat van verbinding en betrokkenheid bij het leven. Flow is een staat van totale betrokkenheid bij het leven waarbij spontaan plezier en creativiteit ontstaan.

Hoe word je weer jezelf? Hoe word je weer simpelweg gelukkig?

In eerste instantie door te leren letten op hoe je jezelf voelt. Voelen is een indicatie van jouw energie. Voelen gebeurt in het lijf. Denken daarentegen gebeurt in het hoofd en koppelt je juist los van de energie in je lichaam. Het denken twijfelt, oordeelt en zet het overlevingsmechanisme in werking. Om gelukkig, in flow en succesvol te leven dien je juist op te houden met oordelen. ‘Dat kan niet’, ‘dat is onmogelijk’, ‘ben je gek wat moeten ze wel niet van me denken?’, allemaal oordelen ingegeven door je negativiteitsfout en nooit helpend als je weer stressloos wilt leven en vol energie wilt zijn.

De workshop Maak een eind aan de negativiteitsfout gaat dieper op deze materie in. Kijk hier voor de data.