Loslaten is het toverwoord als het om je persoonlijke ontwikkeling gaat, het vinden van innerlijke rust of zonder stress leven. Bij alles wat je doet, gaat het er om je problemen, spanningen, stress of andere issues los te laten. Iedere coach, trainer, begeleider roept het: loslaten!!! Maar wat is dat loslaten? Hoe doe je dat?

Loslaten is ongrijpbaar en heeft iets van een tegenstelling in zich. Want loslaten is een werkwoord maar eraan werken, ermee bezig zijn is nu precies waar het NIET omgaat. Het is eigenlijk niet iets wat je kunt doen! Het is geen handeling. Want als je dat wat je wilt loslaten aandacht geeft, laat je het juist niet los! Wat dat betreft is het hetzelfde als NIET aan een roze olifant denken. Precies!!!! waar denken we nu aan: een roze olifant! Maar als loslaten niet iets is wat je kunt doen, hoe moet je dan loslaten?

Controle

Als je denkt aan het iets of iemand dat jij los zou willen laten, probeer dan eens na te gaan wat je eigenlijk vast zou willen houden? Waar ben je aan gehecht? Wat brengt deze persoon of situatie je? Niet kunnen loslaten heeft namelijk alles te maken met je behoefte controle te houden en zoals ik al wel vaker heb geschreven en hele wijze mensen ook zeggen: Waar behoefte aan controle is, is geen vrijheid, en waar geen vrijheid is, kan niets stromen. Onder die behoefte aan controle ligt meestal angst, onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen in jezelf. Gevoelens die we niet willen ervaren en dus proberen we ze te vermijden. Heel begrijpelijk, zeker! Iedereen maakt wel dingen in zijn of haar leven mee die pijnlijk zijn, en liever niet meer wilt ervaren. Onbewust ga je jezelf beschermen tegen alles wat met die emotie, die pijn, te maken heeft. Met een mooi woord noem je dat je verdedigingsmechanisme. Het is een soort verdoving van je bewustzijn. Het frustrerende van het verhaal is, dat zolang jij het verdedigingsmechanisme in stand houdt, je juist situaties naar je toe trekt waardoor je die bepaalde pijn weer mee zal maken. Wel op een andere manier, met andere personen en in een andere situatie, maar toch zal diezelfde oude pijn zich steeds weer opnieuw aandienen.

Acceptatie is de sleutel

Wanneer je dus iets wilt loslaten wat je niet leuk vindt, wat je uit je slaap houdt. Probeer dan eens jouw gedachten over de situatie te onderzoeken. Vraag jezelf af waar je angst of onzekerheid vandaan komt. Benoem je angst of onzekerheid. Geef er woorden aan. Let eens goed op alles wat je tegenhoudt, wat je beperkt. Hoe is deze angst of onzekerheid onderdeel van jouw denken geworden? Is het een heftige ervaring geweest? Of is het een gedachte die je zelf of die anderen vaak tegen je gezegd hebben? Probeer het te begrijpen en vervolgens de realiteit te aanvaarden zoals die is. Op het moment dat je de situatie namelijk volledig accepteert (en dat is iets anders dan goedkeuren) verandert alles in een diep gevoel van vrede. Het leven is wat het is. Accepteer dat en dan kun je het loslaten.

Mijn advies

Hou op met die behoefte aan controle, zie loslaten niet meer als een probleem, maar besef dat je ergens van af wilt en richt je aandacht vooral op wat je wel wilt. Je zit namelijk nergens aan vast! Dat is een illusie! Nooit gaan de dingen zoals jij het wenst of had voorgesteld. Je kunt de wereld niet naar je hand zetten, je kunt wel je gedachten erover veranderen. Alle angsten en onzekerheden heb je ooit op een vroeg moment in jouw leven aangeleerd en dus kun je ze ook weer afleren. Stel jezelf de vraag. Is het voor mij belangrijk? Wat heb ik nodig? Klopt deze angst wel? Is het realistisch? Is het bewezen? Helpt het me verder? En bedenk welke stappen je kunt zetten. Denk na over wat je kunt doen. Wat kun je van de angst leren? Hoe kun je zelf groeien? Kan de angst je ook inspireren tot actie? Tot een verlangen? Wie wil je zijn? Wat wil je graag? Streef naar een verbetering van je gevoel.

Je hoeft het niet alleen te doen

Soms zijn de situaties die jij gecreëerd hebt in je leven zo complex, en kun je wel wat hulp gebruiken om inzicht in bepaalde stukken te krijgen. En precies, daarvoor kun je bij mij terecht. Als coach ga ik samen met jou op zoek naar dieperliggende oorzaken. Door middel van gesprekken en vragen prikkel ik je tot nadenken en voelen en vind je de antwoorden in jezelf. Door in contact te komen met je gevoel kom je dichter bij jezelf en wordt je zelfinzicht vergroot. Tijdens onze gesprekken houd ik je een spiegel voor, stimuleer ik je tijdens (soms spannende en moeilijke) veranderingsprocessen en waar nodig confronteer ik je en volgen we een concreet stappenplan. Wat het beste bij jou past, bepalen we altijd samen na een kennismakingsgesprek.

By |2018-03-01T21:27:54+00:0017 oktober 2015|Mindfulness|0 Reacties

Reageer op dit bericht