Medewerkers met een burn-out blijven gemiddeld een half jaar thuis. Voor sommige leidinggevenden komt het als donderslag bij heldere hemel, anderen hebben het al van mijlen ver zien aankomen maar wisten niet dat of hoe ze het konden voorkomen. Hoe je het ook draait of keert, het kost een organisatie/bedrijf enorm veel geld als iemand met een burn-out uitvalt want niet alleen is er een vervanger nodig, ook van te voren lag de productiviteit van de persoon in kwestie al beneden zijn of haar niveau.
Voorkomen is beter dan genezen
Wil jij weten hoe je in jouw bedrijf of organisatie kunt voorkomen dat mensen omvallen met een burn-out, check dan eens dit linkje van www.duurzameinzetbaarheid.nl, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie heeft aankomende week 13 tm 16 november uitgeroepen tot De Week van de Werkstress en allerlei tools beschikbaar gesteld die werkstress kunnen verminderen of voorkomen.
Maar nog beter: neem even met mij contact (o6 54775574) op en we kunnen samen kijken welke (eenvoudige) oplossingen de beste resultaten geven.
Want zoveel is duidelijk: Er is niet één oplossing tegen werkstress, er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Werkstress is een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van je leidinggevende of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheid of de vrijheid om je werk zelf in te delen ervoor zorgen dat je stress afneemt. Recente cijfers van TNO laten zien dat deze ‘buffers’ ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een hoge werkdruk niet omslaat in stress.
Maar soms heeft de stress je al in haar greep, neem dan contact op want er is wel degelijk iets aan te doen en je komt er vaak sterker uit dan je voor mogelijk had gehouden. Een heel eenvoudige manier om stress te verminderen is naar je ademhaling te gaan. Als je mijn nieuwsbrieven regelmatig leest ken je deze zeer doeltreffende oefeningen wel.
Is het nieuw voor je dan hier een kort filmpje van Koen de Jong. De Jong heeft samen met psychiater Bram Bakker een boek geschreven over de relatie tussen ademhalen en stress.
Wil jij weten of je teveel stress hebt, en wat je eraan kunt doen, neem dan contact (06 54775574) met me op.
Het gaat je zeker helderheid geven.
Warme groet
Janny