Het in gedachten zijn, niet met je aandacht bij wat er nu gebeurt, is een veel voorkomende kwaal in deze tijd. Ons denken, brein of geest of welke benaming je het ook wilt geven, leidt een eigen leven en onze gedachten gaan alle kanten op. En hebben wij daar controle over? Nou nee, niet echt! Denk er maar eens aan hoe je opeens al op plaats van bestemming bent en je je totaal niet kunt herinneren dat je de weg gereden hebt. Zo extreem kan in gedachten zijn zijn. Je handelt en werkt volledig op de automatische piloot en de werkelijkheid gaat aan je voorbij. Ondanks dat we ons vaak niet bewust zijn van wat er gebeurt, heeft het leven op de automatische piloot ook voordelen. Als je typt hoef je niet bij iedere aanslag te denken: waar zet welke toets maar gaat het vinden van de toetsen volledig automatisch. Net zoals het besturen van een auto als vanzelf gaat en je niet hoeft te denken: ik moet nu remmen of schakelen of aan het stuur te draaien als je een bocht doorgaat.

Nadelen veel groter dan voordelen

Maar de nadelen van deze automatische piloot zijn veel groter dan de voordelen. Heel veel mensen blijven namelijk in dit ‘in gedachten zijn’ vastzitten en vervallen in zich zorgen maken, piekeren of rumineren! Het is niet de bedoeling dat onze aandacht wegslipt… het gebeurt gewoon! En als je stress hebt, bijvoorbeeld op het werk, gaat onze geest nog veel meer op de automatische piloot. Negatieve denkpatronen krijgen dan meer en meer de overhand en als je merkt dat dit bij jou het geval is, is het vaak al heel moeilijk om dit te doorbreken waardoor de kans op een burn-out wel heel dichtbij komt.

Dus.. ben je bewust van de automatische piloot en probeer dit in gedachten zijn te beperken. Iedere keer als je merkt dat je aandacht weer van hot naar her gaat, onderbreek dit denkpatroon eens een keer en richt gewoon je aandacht op iets anders. Het helpt echt!!!

Een groot gevoel van vrijheid

Tijdens de cursus Mindfulness wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Een van mijn cursisten vond dit zo eng het niet meer in gedachten zijn dat ze zich oprecht afvroeg: Wie ben ik als ik niet meer mijn gedachten heb? Gelukkig kon ik haar geruststellen en uitleggen dat zij niet dit oeverloze denken is en dat ze altijd gedachten blijft houden. Het gaat erom dat je niet meer steeds met je hoofd ergens anders bent maar helemaal in het hier en nu. En dan ga je zeker ervaren dat dit je een hoop vrijheid en innerlijke rust geeft.

Wil jij ook dit gevoel van vrijheid, bel of mail me!

Je kunt een cursus doen maar ook één van de workshops kan al heel veel verlichting en rust geven! In de agenda vind je wat wanneer gegeven wordt. Wil je een andere datum, neem dan ook even contact op!