KLIK OP DE TITEL OM HET HELE VERHAAL TE LEZEN

Afgelopen week sprak ik met een vriend en hij vertelde dat het hem altijd heel veel moeite kost om goede gewoontes vast te houden. Als voorbeeld noemde hij het stoppen met roken. “Zonder noemenswaardige problemen stop ik met roken. Maar naar een paar weken, sta ik toch weer met een sigaret in de hand.” Wat hij dan over zichzelf denkt, daar word je niet blij van. Als ik als vriendin dat over hem zou zeggen, zou dat het einde van onze vriendschap zijn, zoveel is zeker.

Geen goed (innerlijk) woord heeft hij over voor het feit dat hij weer een sigaret heeft gepakt.

“Wat ben ik toch een slappe ……..”

“Wat is er toch met me aan de hand?”

“Iedereen lukt het maar ik verval ALTIJD weer in die slechte gewoonte”

“Wat maak ik er toch weer een puinhoop van”

De ene gedachte wordt automatisch gevolgd door de andere, en die weer door een andere en als je niet oplet – of ingrijpt – zit je zo in een eindeloze neerwaartse spiraal.

Zo ziet de interne criticus eruit. En die interne criticus is de stem van je negativiteitsfout.

Zaterdag de workshop ‘Maak een eind aan die negativiteitsfout’

Maar hoe kun je die negativiteitsfout uit je systeem halen?

Daar gaan we het zaterdag over hebben. Maar vooral doen!

Zaterdag krijg je de kennis aangereikt en ga je ervaren wat het betekent als je

De negativiteitsfout uit je systeem verwijdert

AANMELDEN

Hoe werkt de negativiteitsfout

Mijn vriend is niet trots op zichzelf omdat hij vier weken lang niet gerookt heeft, nee hij valt zichzelf aan omdat hij die avond, onder het genot van een biertjes en gezellig uit met vrienden, 2 sigaretten heeft gerookt. Dat hij gewoon de volgende dag weer verder moet gaan met het stoppen met roken, komt niet in deze, verder erg intelligente, man op. Het enige wat hij nu kan denken zijn al die deprimerende zaken zoals we net hebben genoemd, te beginnen met:”Ik kan ook helemaal niets volhouden.”

Experimenten

In de psychologie zijn er meerdere experimenten gedaan die de gevolgen van de negativiteitsfout aantonen. Het kop-of-munt-experiment van Roy Baumeister is misschien wel het bekendst. Proefpersonen konden 50 dollar verdienen of verliezen met het kop-of-munt-spel. Wat bleek? Het verlies van 50 dollar had veel meer impact dan het winnen ervan. Psychologen noemen dat verschijnsel ‘negativity bias, oftewel de negativiteitsfout.

Negatieve ervaringen hebben veel meer effect op ons dan positieve. Het is zelfs zo dat negatieve ervaringen vijf keer zwaarder wegen dan positieve. Simpel gezegd: de schade van één kritische opmerking is even groot als het rendement van vijf complimenten.

Zaterdag gaan we hiermee aan de slag. We leren over de fysieke en mentale systemen die hieraan ten grondslag liggen maar nog veel belangrijker: we leren hoe we de negatieve effecten kunnen neutraliseren, uit ons systeem kunnen krijgen.

De workshop begint om 10.30 en duurt tot 16.30-17.00 uur.

AANMELDEN

Meer lezen over de negativiteitfout: http://bit.ly/2vi2ZJk.