Steeds meer stress in ons leven maar wat kun je er aan doen?

Het is zaterdag.

Ik zit heerlijk voor de buis naar het Europees Kampioenschap schaatsen te kijken en geniet van het kampioenschap allround van Antoinette de Jong en Europees sprintkampioen Kay Verbij

Maar dan valt mijn oog op een artikel uit het NRC dat ik bewaard heb omdat het over stress gaat.

Annelies Hoogendoorn, bedrijfarts en Directeur Innovatie bij Zorg van de Zaak ziet dat er steeds meer stress in ons leven komt, en daardoor steeds meer chronische ziektes terwijl we langer moeten doorwerken. “Hoog tijd dat we anders gaan denken over werk en gezondheid”, begint zij het interview.

Wat zien jullie meer: mentale of fysieke klachten?

„Mentale klachten. Veruit. Depressie, overspanning en chronische overspanning, wat je dan burn-out noemt. Maar ook angststoornissen, verslavingen. Wat fysieke klachten betreft zien we steeds meer chronische ziekten. Omdat de pensioenleeftijd is verhoogd zie je veel mensen die werken met diabetes, hartziekten of longklachten.”

Te gezond om ziek te verklaren, maar te ziek om vlekkeloos te functioneren?

„Ja, en het aantal chronische ziekten onder de beroepsbevolking gaat nog veel verder stijgen. Over tien tot twintig jaar is het eerder een uitzondering als een personeelslid volledig gezond is. Stel dat iemand op zijn vijfenvijftigste gewrichtsproblemen krijgt. Vroeger hoefde je dan nog maar een paar jaar te werken. Maar straks moet je tot je zeventigste door.

„Ik zie gelukkig steeds meer organisaties creatieve oplossingen bedenken om hun personeel aan het werk te houden, inclusief gebreken. Er wordt niet meer automatisch ingezet op arbeidsongeschiktheid’, aldus Hoogendoorn.

 

Mag ik jou iets vragen? Hoe zorg jij ervoor dat jij en je medewerkers gezond en stressvrij blijven?

De oplossing ligt niet in je kop in het zand steken. Deze struisvogelpolitiek helpt maar heel even! Zolang je kop in het zand zit 🙂

Dus nogmaals: Welke creatieve oplossingen heb jij voor jezelf en/of je medewerkers bedacht?

Weet je het even niet? Een keer hierover sparren? Want er kan meer dan je denkt.

Ik hoor graag van je en ben te bereiken op 06 54775574.

Maar een mailtje werkt ook: info@brightnezz.com

Warme groet

Janny!

 

 

 

 

 

 

Interview uit het NRC. Lees hier verder: http://bit.ly/2u4K7PO

By |2019-01-12T15:12:12+00:0012 januari 2019|Interviews, Mindfulness|0 Reacties

Reageer op dit bericht