Ik gun jullie allemaal en vanuit de grond van mijn hart een gelukkig en stress vrij Nieuwjaar.

Daarom wat tips voor het verminderen van stress. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat dit ook tot jullie goede voornemens behoort.

Wat speelt er?

Werken is voor veel mensen hard werken en daar kunnen ze behoorlijk gestrest van raken. Want ieder mens heeft het nodig om een dagje te lummelen, lekker buiten te wandelen, de vogels te horen fluiten, met de kinderen te stoeien, gezellig ergens iets eten of samen naar de bioscoop gaan, om maar een paar dwarsstraten te noemen. Dat is het echte leven en houdt je ook met beide benen op de grond. En wat net zo belangrijk is: het verlaagt je hartslag, je bloeddruk en geeft je innerlijke rust.

Maar soms is het al te laat voor dit soort eenvoudige en o zo prettige bezigheden om een oplossing te bieden en blijft de enorme onrust bestaan. Net zoals slapeloosheid, prikkelbaarheid of gevoelens van depressiviteit en andere vervelende zaken bestaan. Wat kun je dan nog doen? Hieronder een voorbeeld van onderzoek op de werkplek en hoe mindfulness soelaas bood.

Mindfulness-workshops veroveren steeds meer een plek op de werkvloer. Geen gek idee, gezien de heilzame werking tegen stress. Allerlei wetenschappelijke onderzoeken over de kracht van mindfulness laten dit zin. Eentje heb ik er voor jullie uitgepikt.

Vermindering van stress met 40 procent

Chronische stress op het werk is op weinig plekken zo continu hoog als op een Intensive Care Unit. Daar moeten tenslotte snel beslissingen worden genomen die kunnen draaien om leven of dood. De ideale plek, zo meenden onderzoekers van het Ohio State University’s Wexner Medical Center, om te testen of mindfulness ook daar een positief effect op stress kan hebben.

Uit het onderzoek bleek dat de stress van de medewerkers dankzij de mindfulness-trainingen na acht dagen al was gedaald met veertig procent. Mensen die voortdurend aan chronische stress worden blootgesteld zijn vaak nerveus, geprikkeld, hebben moeite met slapen, wisselingen in hun eetlust, problemen met hun hartslag en hoge bloeddruk, zegt hoofdonderzoeker Anne-Marie Duchemin. Helemaal kan werkgerelateerde stress niet worden geëlimineerd, maar zo blijkt, we kunnen de effecten wel reduceren.’ Tot zover het onderzoek van het Wexner Medical Center in Ohio.

Een paar eenvoudige tips om stress op het werk tegen te gaan:

  1. Ga wandelen. Gebruik je lunchpauze of de afspraak die je buiten de deur hebt om even te wandelen. Tien tot twintig minuten flink doorwandelen en met je aandacht op de omgeving geeft ontspanning.
  2. Concentreer je op je ademhaling. Je wordt kalmer, meer bewust van het hier en nu en van de neiging in je hoofd almaar van de hak op de tak te springen. Concentreer je daarom een paar minuten op rustig in en uit ademen. Door helemaal op het in en uit ademen te focussen, kalmeer je je brein.

Econoom Robert Went kreeg twee burn-outs en kan je ook een paar tips geven om stress te verminderen. Lees hierover in mijn onderstaande blog.