Als ik de uitnodigingen voor mijn workshops ‘Alle rommel de deur uit’ of  ‘Mediteren is zo gek nog niet’ of ‘Maak een eind aan die stress’ verstuur, een nieuwe cursus aankondig of als mensen mijn blog lezen, is een veelgehoorde reactie: Dat wil ik zeker nog een keer doen, maar nu even niet. Ook hoor ik regelmatig: Misschien vind ik een keer de rust om wat meer tijd voor mezelf nemen. Een heel goede vriend van me zei zelfs tegen me toen ik vertelde dat alle deelnemers weer innerlijke rust ervaren als ze een workshop gevolgd hebben: maar ik wil die innerlijke onrust houden want als ik dan ’s avonds thuis weer aan het werk ga als de kinderen in bed liggen, word ik rustig. En als ik die innerlijke rust al zou hebben zou ik niet meer aan het werk gaan ’s avonds en dus veel minder werk kunnen verzetten.  Zegt de man die maar 60 tot 70 uur per week werkt!!!!!

Dus alleen als hij werkt ervaart hij rust.

Ik was met stomheid geslagen en kon op dat moment geen zinnig woord uitbrengen. Nu zou ik hem vertellen dat die innerlijke rust die mensen ervaren geen teken van zwakte maar van een kracht is. Dat je vanuit die innerlijke rust veel meer creativiteit hebt, helderheid van geest en beter geconcentreerd bent. Maar toen kon ik alleen maar denken: Oei, oei waar moet dat naar toe…. hij stevent toch niet op burn-out nummer 3 af!!!!

Ik begrijp de reacties van al deze mensen maar krijg ook de neiging om ze bij kop en kont beet te pakken en deel te laten nemen aan een van mijn workshop. Want…

juist als je hoofd overloopt,

juist als je broodnodig toe bent aan een beetje rust,

juist als er zo weinig ruimte overblijft voor jou,

is een dag volledig ontstressen of een cursus precies wat jij nodig hebt.

Nog één voorbeeld van alweer een paar jaar geleden dat precies past bij het bovenstaande. Een goede kennis had zich aangemeld voor een workshop maar een dag voor de workshop zegde hij per e-mail af en schreef: Je begrijpt natuurlijk wel dat me dit allemaal even te veel is. Ik kan dit er niet bij hebben, mijn hoofd zit veel te vol, ik kan werkelijk niets meer opnemen.

Het volgende bericht stuurde ik terug:,,Ik begrijp je situatie maar niet je conclusie. Juist omdat je in deze lastige situatie zit en je hoofd helemaal overloopt, is het goed om de workshop te doen. Dat creëert rust in je systeem en geeft je weer de helderheid die je nodig hebt om de situatie op te lossen. En dat is precies wat je nodig hebt. Dus kom je morgen maar gewoon naar de workshop. Ik verwacht je om 10.30 uur J en weet zeker dat je aan het eind van de dag weer bruisend en vol energie bent. Hij kwam en aan het eind van de workshop had hij weer zijn rust gevonden, was alle stress uit zijn systeem verdwenen en – ook niet onbelangrijk – kon hij weer lachen.

Maar ja, op een dergelijke manier kun je niet naar iedereen toe reageren. Zo resoluut, zo doortastend, kun je natuurlijk alleen zijn bij mensen die je goed kent.

Maar één ding is zeker: als je moe bent en moe blijft, als je de stress niet meer uit je systeem kunt krijgen, als je steeds zegt dat het ligt aan een bepaalde situatie en dat als dat voorbij is jij ook weer rust hebt, als je geen tijd hebt om dingen te doen die goed voor jou zijn, dan is het WEL tijd voor een workshop of cursus. Want in een workshop, binnen zes uur (vaak al binnen een half uur tot een uur is er weer rust in je lichaam en je geest), ben je weer helemaal fris en fruitig. In de cursus leg je daarnaast ook nog eens een fundament waar je je hele leven van profiteert. Het grote voordeel is ook dat je het gereedschap mee krijgt om de stress die in het dagelijks leven vaak op je afkomt, het hoofd te bieden. Eenvoudig en doeltreffend!

Meld je hier aan!

Janny Leggedoor