Klik eerst op de titel!
Onderstaande brief schreef ik naar een vriend! Iemand die veel problemen heeft met z’n vader en het gevoel heeft nooit iets goed te kunnen doen. Het enige waar deze vriend mee bezig is, is de goedkeuring van zijn vader krijgen voor alles wat hij doet. En dat is precies wat hij NIET krijgt.
Beste vriend
Ik weet dat je net zo eigenwijs bent als ik,
dat het je heel veel moeite kost om dingen van een ander aan te nemen, want ja. jij hebt alles tot de bodem toe uitgezocht, weet precies hoe het zit, dus doe me een lol en kom jij ook niet nog eens met advies. Je hebt alles al zelf bedacht en meestal stukken beter dan dat een ander dat kan.
Toch doe ik dat wel en simpelweg omdat je zelf het antwoord niet hebt en de issues met je vader er nog steeds zijn.
Inmiddels al 43 jaar! Ik hoop van harte dat ik je met onderstaande stuk een eind op weg help naar het probleemloos omgaan met je vader.
Loslaten in de praktijk
Soms zeg ik dingen en denk ik naderhand:”Hoe kom ik erbij dit te zeggen of te beloven! Ik weet helemaal niet of ik dit waar kan maken.” Zo ook toen een ondernemer uit het midden van het land me om advies vroeg en ik zei:”Ik heb nu geen pasklaar antwoord maar ga het wel even invoelen.”
Terwijl ik de telefoon neerleg begint de onzekerheid al aan me te knagen. Wat moet ik nu zeggen? Welk advies kan ik geven? Ik werd er helemaal zenuwachtig van!
Het meest verneukeratieve
Het lukte me dan ook voor geen meter om in te voelen wat er speelde, waar de angel zat. Als ik het even niet weet, is voor mij een helpende methode, de stilte opzoeken. Maar ook dat zette nu geen zoden aan de dijk omdat ik toch over het onderwerp na bleef denken.
Ervaring heeft me wel geleerd dat ik nooit antwoorden krijg als ik erover na ga denken. Nadenken is het meest verneukeratieve – excusez le moi wat er bestaat in deze Westerse wereld. We geloven allemaal wat we denken, we denken allemaal dat gedachten en feiten hetzelfde zijn, we denken (bijna) allemaal dat wij en onze gedachten één en hetzelfde zijn.
Nadenken over iets geeft je nooit een antwoord en zaait over het algemeen alleen maar twijfel en onzekerheid.
Maar dit even tussendoor!
Tijdens het seminar van 16 mei kom ik hier uitgebreid op terug en leer je ook hoe het anders/beter kan. Terug naar het advies dat ik zo graag wilde geven maar dat maar niet kwam.
Denken mag dan niet helpend zijn, stil worden, de innerlijke rust opzoeken wel, weet ik uit ervaring. Maar afgelopen week werkte ook dat even niet en kon ik geen advies geven waar ik voor de volle 100 procent achter stond.
Loslaten is geen werkwoord
Wat nu? Ik had spijt als haren op m’n hoofd van mijn belofte en dacht: Dan maar geen advies. Laat maar! Ik ga niet iets zeggen waar ik niet achter sta. En ging over tot de orde van de dag, in dit geval materiaal bijeenzoeken voor mijn nieuwsbrief.
Toen gebeurde het!
Al scrollend door mijn teksten kwam ik onderstaande tekst tegen en wist direct dat dit het antwoord was.
Er was geen greintje twijfel.
Dit gebeurt als je loslaat.
Dit is een voorbeeld van loslaten in de praktijk van alledag!
Ik zeg regelmatig tegen mijn cursisten: Loslaten is geen werkwoord. Je hoeft niets te doen, enkel maar te accepteren dat het er is. Dan laat je los.
En dat is precies het advies wat ik aan mijn vriend heb gegeven.
Laat los!
Dus beste vriend….Hou op met hengelen naar je vaders goedkeuring, dat doe je al 43 jaar! Waarom denk je dat het nu wel lukt terwijl het de afgelopen 43 jaar niet gelukt is? Ik weet dat het niet eerlijk is. Dat hij je broer voortrekt en dat het gewoon niet deugt. Maar je verandert het niet! Dat heb je nu al lang genoeg geprobeerd. Je hoeft zijn gedrag niet goed te keuren, enkel te accepteren dat hij zich zo gedraagt.
Geen goedkeuring
Iedere keer weer moet ik uitleggen dan je geen goedkeuring geeft als je iets accepteert. Nee, het enige wat je doet is accepteren dat iemand zo handelt of zo praat. Hij of zij heeft het toch al gedaan of gezegd. Je kunt dit op alles toepassen. Je bent het niet eens met je ontslag, maar pas als je accepteert dat het zo is, kun je het aanvechten. Je wilde niet scheiden, maar het feit ligt er nu, of in jouw geval: je vader zal altijd kritiek op jouw manier van leven, werken, opvoeden hebben.
Accepteer het!
Ga zo maar door met het opnoemen van situaties waarbij je niets anders kunt doen dan accepteren dat het zo is!!!
Ik deed dat! Nog eens niet 100 procent bewust, maar het gebeurde wel en voordat ik het wist kreeg ik helderheid.
Die helderheid gun ik jullie ook! Daarom organiseer ik het seminar Minder stress meer succes.
Want die strijd met je vader geeft zoveel stress, kost zoveel energie dat op het moment dat je daar mee dealt, er een wereld voor je open gaat.
Kom zelf ervaren wat het betekent vanuit innerlijke rust naar de wereld te kijken en te accepteren wat je niet kunt veranderen.
Ervaar de vrijheid die dat geeft! Ook jij kunt het! Het is gewoon een kwestie van oefenen!
Kom 16 mei ervaren hoe je met minder stress meer succes gaat ervaren. AANMELDEN!
Fijne week
Janny