Heel veel mensen zeggen: Mediteren lukt me niet. Ik kan gewoonweg niet mijn hoofd stil krijgen. Gedachten blijven maar door mijn hoofd spoken.”

Ik ben altijd heel blij met deze opmerkingen want daarmee hebben we direct 1 van de grootste misverstanden over mediteren te pakken. En wel dat je je hoofd leeg moet zien te krijgen tijdens het mediteren. Veel mensen denken dat mediteren gaat over niet meer denken maar niets is minder waar. Het gaat juist over bewust worden dat je denkt, opmerken dat je denkt!

Het grootste deel van de tijd zijn we ons helemaal niet bewust van onze gedachten. Ook niet dat het bijna allemaal automatische en (veelal) zichzelf herhalende gedachtenpatronen zijn. Onze gedachten komen en gaan en al denken we dat wijzelf aan het roer van ons denken staan toch is het meestal niet onze keus om te denken wat we denken. De realiteit is dat we niet de baas over onze gedachten. Dat alleen al was voor mij een mega eyeopener.

40.000 tot 60.000 gedachten per dag

De Amerikaanse psycholoog Timothy Brown heeft aangetoond dat we gemiddeld zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten per dag te verwerken krijgen. Dat is nog tot daar aan toe, maar wist je dat 70 procent hiervan negatief geladen is? Toen ik hier achter kwam ben ik heel anders naar mijn gedachten gaan kijken en onder meer gaan zien dat gedachten niets meer en niets minder dan mentale activiteiten zijn. Deze mentale activiteiten zijn meestal overbodige ballast. En doordat ze voor 70 procent negatief geladen zijn kunnen ze ons ook nog problemen gaan bezorgen.

Weet je waarom? Omdat we al die gedachten geloven. Wat!!! Ja, we geloven wat we denken! Zoals gezegd zijn deze gedachten voor bijna driekwart negatief , zeker als het over onszelf gaat, waardoor we verdrietig, onrustig, gestrest of depressief worden. En weet je hoe we deze gevoelens dan op willen lossen?Precies ja. door erover te denken alsof het problemen zijn! Als het niet zo verdrietig was, zou het is bijna komisch zijn, vind je ook niet? Je denken is negatief en maakt je verdrietig of gestrest en wat doen we om ons beter te voelen, we gaan erover denken! De beroemde en beruchte vicieuze cirkel is geboren.

Want al die negatieve gedachten spoken maar door je hoofd en de enige manier waarop je ermee om denkt te moeten gaan, is door er meer over te denken. En wat gebeurt er dan:  je wordt nog verdrietiger, onrustiger of depressiever. Daarom mediteren! Want dat is de oplossing als je deze vicieuze cirkel wilt doorbreken? Als je niet meer wilt verdrinken in die negatieve denkpatronen!

Echt, het helpt, want tijdens het mediteren leer je om naar je gedachten te kijken. Je ziet dan steeds beter (bewuster) dat het patronen zijn en dat gedachten komen en ook weer gaan. Als je mediteert leer je om niet mee te gaan met al die gedachten en dat je ze niet hoeft te veranderen. Ze mogen er allemaal zijn. Mediteren leert je ook bewust te worden dat gedachten je stemming kunnen bepalen en dat je een keus hebt daar wel of niet in mee te gaan Want, en dat is misschien wel heel radicaal voor je… Je hebt gedachten, je bent niet je gedachten en jij bepaalt hoe je met je gedachten omgaat!

Daarom: Leer mediteren en kom op 30 december naar de workshop ‘Succesvol Mediteren in 1 dag’. Kijk in de agenda voor meer info!

Wil je mijn blogs rechtstreeks in je mail ontvangen, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.