Druk, druk, druk. De economie trekt aan. Dat is aan alles te merken. Bedrijven krijgen het drukker en drukker. Of je nu ondernemer bent of medewerker, je voelt allemaal de druk van die bruisende wereld. We genieten ervan, maar al die bedrijvigheid heeft ook zijn keerzijde.

Juist omdat er zoveel werk is, durven mensen, met de recessie nog vers in het geheugen, geen nee te zeggen. Alles pakken ze aan en ze werken, werken en werken zonder zich de rust en de tijd te gunnen die daar tegenover hoort te staan.

Want ja nietsdoen, dat kan nog lang genoeg, nietwaar! Nu is het tijd om omzetten te draaien, projecten te runnen, opdrachten aan te nemen.

Maar hoe krijg je dan die broodnodige fysieke en mentale rust? Fysiek niets doen kan ontspannend zijn maar het lichaam eens flink inspannen is veel beter voor je hele systeem. Maar de drukte in je hoofd kan heel snel weer terugkomen en je kunt niet ieder moment van de dag een flinke fysieke inspanning leveren zoals hardlopen of een ‘bootcampje’ om weer innerlijke rust te ervaren.

Oké, oké maar wat dan?

Aandacht is hier het toverwoord. Ja je hoort het goed…AANDACHT!  Door onze aandacht opnieuw in het hier en nu te brengen, neem  je de controle terug. Met volledige aandacht het gesprek voeren met een medewerker, een half uur al je aandacht richten op het beantwoorden van je e-mails in plaats van 25 keer per dag, onderweg in de auto naar een klant even alle aandacht voor de muziek hebben of uit volle borst een liedje meezingen, de hond uitlaten en je mobieltje NIET meenemen maar genieten van de omgeving én je hond, bewust iemand gedag zeggen ipv je aandacht alleen maar bij je smartphone te hebben.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Door je aandacht te richten verhoog je ook de kansen op het boeken van (betere) resultaten. En natuurlijk kan niemand 24/7 de aandacht ergens bijhouden en is het heel gezond om die aandacht even los te laten. Een bewegen, naar buiten, genieten van een kop thee…. zorgt er juist voor dat we ons nadien weer beter kunnen concentreren op onze volgende taak.

“ Zie je dag niet als een lange marathon waarvan je uitgeput thuiskomt. Zie je dag als een intervalwedstrijd met tal van sprintjes, telkens gevolgd door een herstelperiode, zodat je moe maar ook voldaan thuiskomt”

Het concentratievermogen van een goudvis

Wist je dat de tijd dat we gefocust kunnen blijven de afgelopen 16 jaar verminderd is van 12 naar 8 seconden. Het is toch te gek voor woorden!!! Een goudvis kan zich nog langer concentreren! Letterlijk… een goudvis kan zich een seconde langer concentreren dan wij mensen kunnen (Canadese studie van Microsoft).

We zijn met zijn allen zo geobsedeerd door onze smartphone, mails, sociale media én de overvloed aan informatie die tot ons komt, dat we ons maar moeilijk voor langere tijd kunnen focussen.

Willen we weer grip krijgen op ons leven en zelf onze prioriteiten kunnen stellen, is het nodig dat we ophouden met multitasken. Meer aandacht voor dat waar we meebezig zijn, zal meer werkplezier opleveren.

Meer aandacht, meer focus, blijvende resultaten, meer voldoening.

Want om de wedstrijd te verliezen van een goudvis is wel te gek voor woorden natuurlijk.

Hier 6 tips om je aandachtsspier te trainen

  • Start je dag met een duidelijk plan waar je aandacht naar toe mag gaan. Maak bewust tijd voor mail, social media, gesprekken, lunch en niet te vergeten….. breaks
  • Installeer een app die je er regelmatig aan herinnert om even een break te nemen: sta dan even recht, haal eens goed adem, loop even rond.
  • Beweeg! Doe minstens je 10.000 stappen per dag. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en vele interne processen zijn gekoppeld aan ons bewegend lichaam. Kijk maar eens naar hoe Anneke Groot, ons Nederlandse voorbeeld, haar mentale gezondheid verzorgt! Wat een held! Inmiddels bijna 90 en nog in een super conditie!
  • Slaap voldoende: ’s nachts gaat ons brein niet slapen. Integendeel, er wordt flink wat werk verricht, niet alleen onderhoudswerk (verbindingen die we veel gebruiken worden versterkt en verbindingen die we lang niet hebben gebruikt worden afgebroken; neuroplasticiteit ten top) maar ook krijgen korte termijn herinneringen een plekje in onze catalogus lange termijn herinneringen. Zo tonen studies aan dat de top 10 procent van onze studenten naar de onderste 10 procent van de klas zakken enkel en alleen door hen een half uur minder slaap te gunnen! Voor de non-believers, hier een video die dit nachtelijke proces heel mooi toelicht.
  • Breng regelmatig je aandacht naar je ademhaling en adem bewust diep in en uit. De fysieke gevolgen van deze eenvoudige oefening zijn spectaculair: niet alleen gaat je hart trager slaan maar het evenwicht in de hersenen herstelt zich ook weer(dit is letterlijk te meten via onze hersengolven). Gebruik deze tip heel bewust: na een drukke meeting, voor een belangrijke afspraak, voor het thuiskomen. Op deze manier reset en kalmeer je je brein en activeer je je prefrontaal brein. Op deze zelfde manier leer je ook je stress zelf goed onder controle te houden. Een niet te onderschatten tool dus!
  • Volg de workshop Train Your brain op zaterdag 16 en 23 december en vrijdag 29 december. Deze maand met 25% korting.

Train your brain

Nog 3 keer dit jaar geef ik de workshop Train your brain. Zet maar in je agenda: zaterdag 16 en 23 december en vrijdag 29 december.

Geef het je vader, moeder, partner, (volwassen) kind of vriend of vriendin cadeau voor Sinterklaas of de Kerst.

Een mooier geschenk kun je niet geven! En omdat de decembermaand al duur genoeg is, kun je hem nu met 25 % korting volgen. Vergeet niet de kortingscode te gebruiken!

Aanmelden

Het kan echt: je brein trainen zodat je niet meer overspoeld wordt door allerlei negatieve gedachten en daaruit voortkomend emoties en omgekeerd. Bijna 100% van de stress die we ervaren is mentale stress. En die wordt weer veroorzaakt door je denken. Of beter gezegd door die interne criticus in je hoofd die zo negatief in het leven staat dat je er moe en gestrest van wordt. Lees hier meer over die negatieve criticus in ons hoofd,

Daar gaan we mee aan de slag. Dat gaan we onderbreken! Het kan echt weer innerlijke rust ervaren en simpelweg genieten van je leven.

Maak gebruik van de laatste kansen dit jaar en meld je aan! Je gaat er geen spijt van krijgen, daar zorg ik persoonlijk voor J!

Kortingscode: 57ZR085