Geen tijd om te mediteren en toch stressvrij! Het kan!!!

Ik zeg het al jaren!!! Als je mediteren als tabletje bij de apotheek kon krijgen, zou het het best verkopende medicijn aller tijden zijn. Overal ter wereld zouden ze het hebben over het miraculeuze wonderpilletje mediteren.

Logisch, want de voordelen van mediteren zijn immens. Het verbetert je productiviteit, je voelt je beter, je concentratievermogen verbetert en daarom ben ik vooral een fervent beoefenaar en promotor van mediteren het vermindert stress, angst en het dwalen van je gedachten. Je gedachten schieten niet alle kanten op maar zijn veel meer op één punt gefocust.

Waarom niet iedereen mediteert, is een vraag die ik regelmatig en oprecht stel. Ik kan natuurlijk wel een paar antwoorden bedenken en de meest voor de hand liggende is tijd. Of beter gezegd: een gebrek eraan. Iedereen denkt dat mediteren veel tijd kost want je moet stoppen met je dagelijkse bezigheden en ergens een stille plek zoeken waar je 5, 10 minuten of misschien wel een uur je aandacht concentreert op je ademhaling of een andere meditatieoefening.

En dat klopt! Mediteren kost tijd. Maar door er gewoon voor te gaan zitten, ontwikkel je wel heel belangrijke vaardigheden als focussen en aandacht geven aan! Wat dat betreft is de zitmeditatie een heel krachtig gereedschap. Maar niet iedereen kan of wil die tijd ervoor vrij maken. Dus voor al die mensen die geen tijd hebben of zich geen tijd gunnen om te mediteren, maar wel de voordelen van mediteren willen plukken, ben ik op zoek gegaan naar een oefening die je makkelijk in je alledaagse bestaan inbouwt.

NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW

Van alles wat ik ken en/of tegen ben gekomen, heb ik mijn eigen variant gemaakt die ik graag met jullie deel. Die variant heb ik Mindful Onderweg genoemd!

Mindful Onderweg

We zijn (bijna) allemaal dagelijks onderweg. Of we nu thuis werken of elders, met de trein, bus, metro, auto, fiets of te voet naar ons werk gaan, we zijn altijd voor een bepaalde tijd onderweg. Ook als je thuis werkt, kun je het naar boven lopen of kinderen naar school brengen of de hond uitlaten als onderweg zijn zien. Zelfs als je geen werk hebt, is het goed toe te passen door bijvoorbeeld een wandeling of boodschappen doen als onderweg zijn te zien.  Van dat dagelijks onderweg zijn, heb ik een meditatief gebeuren gemaakt dat ik graag met jullie deel!

Ik heb Mindful Onderweg in drie stappen verdeeld

  1. Creëer voor jezelf een teken

Zeker in het begin, als het nog geen routine voor je is, is het goed om jezelf een signaal te geven, dat het tijd is voor je oefening Mindful Onderweg zijn. Of om een mentale associatie te maken. Bijvoorbeeld: Als je altijd op precies dezelfde tijd naar het werk gaat, kun je het alarm van je mobiel af laten gaan op het moment dat je uit de auto stapt. Dat is dan het teken dat je meditatie begint. Maar je kunt ook het sluiten van de autodeur als je aankomt op het werk zien als teken (een associatie). Of uit de bus stappen, is voor jou het signaal om de meditatie te starten (ook een associatie). Het maakt niet uit wat het is zolang het je helpt deze oefening in te bouwen in je dagelijkse routine.

2. Richt je aandacht

De tweede stap is bewust je aandacht richten. Ik hoef je niet uit te leggen dat je geest normaal gesproken alle kanten opgaat als je niet bewust je aandacht richt. Dus je verlegt bewust je aandacht naar de oefening Mindful Onderweg. Concentreer je op wat je hoort en ziet op dit moment en stop even met in gedachten zijn. Deze stap van het verleggen van je aandacht van het denken naar dat wat je ziet en hoort maakt van het onderweg zijn, Mindful Onderweg zijn. Luister naar de vogels, de wind, misschien zelfs naar bouwwerkzaamheden!!!!

De kunst van het horen en zien van wat er nu is, is dat zonder oordeel te doen. Plak er geen etiketje op in de trant van goed of fout of mooi en lelijk. Bijvoorbeeld: wat een afschuwelijk ontwerp wat ze nu aan het bouwen zijn. Maar richt je aandacht er op en als je het bewust gezien hebt, richt je je aandacht weer ergens anders op.

3. Nieuwe bedrading aanleggen

Als je op deze manier dagelijks vijf minuten Mindful Onderweg bent, breng je significante veranderingen in je brein aan. Je legt letterlijk nieuwe verbindingen in je brein aan! Ik zal in een ander artikel een keer uitleggen hoe dat werkt. Dus door iedere keer je aandacht uit je hoofd te halen en voor vijf minuten te verplaatsen naar je omgeving en dat wat je hoort, treden er merkbare veranderingen op in je brein. Er vormt zich een nieuw netwerk van neurologische verbindingen.

Natuurlijk dwalen je gedachten af. Dat doet ons brein nou eenmaal. Het is niet te voorkomen dat je weer in gedachten rondloopt zonder op je omgeving te letten en je met je aandacht in het verleden of de toekomst bent. Feliciteer jezelf als je dit opmerkt want je bent je weer bewust van wat er gebeurt. Merk het dan op waar je met je gedachten was en breng dan je geest weer terug naar de oefening Mindful Onderweg zijn. En kijk naar wat je ziet en luister naar wat je hoort op dat moment!

Zo werkt het in de praktijk

Het is een ultra-efficiënte manier om een dagelijkse meditatie in te bouwen in je systeem. Je hoeft geen uur te gaan zitten maar gaat toch de voordelen van meditatie ervaren. Dus….. heb je geen tijd of gun je jezelf geen tijd voor een zitmeditatie en je wilt toch de voordelen ervaren van het mediteren, probeer dan Mindful Onderweg zijn. Doe het gewoon eens een week en kijk of je de positieve werking van mediteren begint te ervaren. Het is een prima manier om je hersenen te trainen in het concentreren.

Kom je er niet uit, neem dan contact met me op want 4 juni is er weer de themadag Mediteren is zo gek nog niet! Dan kun je naast Mindful Onderweg zijn, nog een scala aan eenvoudig te gebruiken meditatieoefeningen oefenen.

Maak gebruik van deze nieuwe manier van mediteren en meld je gauw aan!