Ik wil het eens met je hebben over Gedachtenloos bewustzijn, wat dat is, hoe je dat bereikt en waarom het zo belangrijk is.

We kennen meerdere staten van bewustzijn. Het dagbewustzijn is waar we nu in leven maar je hebt ook het droombewustzijn, het droomloze bewustzijn en gedachteloos bewustzijn. Wil je werkelijk balans en evenwicht in je leven dan is het de kunst om het gedachtenloos bewustzijn steeds groter te laten worden.

Met al ons denken, voelen, zien en ervaren geven we bewustzijn vorm. Je kunt het zien als een soort reïncarnatie in een gedachte, gevoel, zintuiglijke waarneming of meer in het algemeen in een ervaring. Die cyclus van wedergeboorte gebeurt constant en is precies dat wat boeddhisten willen doorbreken.

Wil je ook uit die vicieuze cirkel komen dan kan dat alleen door met je volledige aandacht in het moment te zijn. Door helemaal te accepteren wat er is. Door volledige aanvaarding van het NU krijg je een interne afstemming op de ruimte in je eigen brein en dat is precies waar het omgaat. Dat is de essentie. Dat is gedachteloos bewustzijn! Door te aanvaarden wat er is, krijg je ruimte van binnen. En als je je afstemt op die ruimte komt er balans in je leven.

Het herkennen van de ruimte.

Misschien ben jij je helemaal niet bewust van het feit dat je zoiets als binnenruimte hebt, dat je heel even niets denkt of interpreteert. Hoelang het duurt verschilt ook van persoon tot persoon. Het kan zelfs minder dan een seconde zijn. Wat je door de dag heen ziet of hoort, verandert continu. Is het je weleens opgevallen dat in het allereerste moment dat wij iets onbekends zien of horen, we heel even niets denken of interpreteren. Dat kleine moment, die luttele seconde of zelfs nog minder voordat ons brein het weer overneemt en ons precies uitlegt wat of hoe, is wat je jouw binnenruimte kunt noemen.

Wat gebeurt er precies? Wat is de kloof?

We horen of zien iets nieuws en dat eerste moment stopt onze normale stroom van gedachten. Ons bewustzijn is alleen maar bezig met het zintuiglijk waarnemen. Een heel bijzonder iets of iets heel ongebruikelijks kan er dus voor zorgen dat je denken even sprakeloos is.  Op zo’n moment is er een kloof ontstaan tussen onze waarneming en ons denken. Die kloof wordt ook wel innerlijke ruimte genoemd.

Wist je dat hoe langer die ruimte duurt, hoe langer ons denken sprakeloos is en hoe meer dit voorkomt, des te meer kunnen we genieten van het leven, voelen we ons innerlijk verbonden met anderen en met de natuur en word je ook steeds minder door je ego geleefd.

Als je je bewust wordt van die ruimtes, zeker als het natuurlijk ontstaat, ga je steeds meer plezier in het leven ervaren. Dan voelt de wereld weer fris en nieuw.

Kom het zelf ervaren!

Wil jij ook meer ruimte ervaren, meer in balans komen en meer vreugde voelen, kom dan op 20 oktober naar de thema-avond over Gedachtenloos Bewustzijn waarin ook jij de stilte in jezelf kunt ervaren. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Het is in Helmond/Brandevoort. Als je je aanmeldt geef ik je direct even het adres door. De bijdrage is 7,50 per persoon. Meld je wel even aan via de mail of bel mij even.

Wil je op de hoogte blijven van de diverse workshops, trainingen of themadagen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.