Fascinerend blond of deprimerend donker? Die keus hoef je met Lumina nooit te maken!
Natuurlijk kun je nooit een eerlijk antwoord geven op de vraag ‘Wat wil jij zijn’: Fascinerend blond of Deprimerend donker?
Want wie wil er nou deprimerende donker zijn, niemand toch?
Met andere woorden: dit is geen objectieve vraag maar hij schoot me wel te binnen toen ik onder de douche stond en een nieuwe fles shampoo pakte waarop Fascinerend Blond stond te lezen.
Normaal lees ik niet wat er op mijn shampoofles staat want ik gebruik al jaren dezelfde shampoo. Maar nu ging het om een nieuwe lijn. En dus bekijk ik het flesje met meer aandacht dan normaal. Met grote koeienletters staat er BLOND op met daarboven Fascinerend.
Ik moest lachen. Zo heb ik me in de supermarkt dus laten verleiden door de marketingmensen van dit merk, de bedenkers van deze slogan.
Én natuurlijk ook door de aanbieding!
Opeens schiet het door me heen: Daarom werk ik zo graag met Lumina Learning want in de vragenlijst van Lumina Spark staan alleen maar neutraal gestelde vragen. Lees hier verder!
Sturende vragen
 
Dus niet: Wat wil jij zijn? Fascinerend Blond of Deprimerend Donker? Want dan krijg je nooit een objectief antwoord, maar ligt het antwoord al in de vraag verscholen.
Deze sturende, leidende of suggestieve vragen kom je overal tegen. Als je er op let, zie of hoor je ze overal.
Zeker in de marketing maken ze hier veelvuldig gebruik van maar ook in de journalistiek en zelfs in de wetenschap worden vragen niet altijd neutraal gesteld.
Neutrale vraagstelling
 
Op z’n tijd krijg ik de (neutrale) vraag gesteld waarom ik met Lumina Learning werk en niet voor een ander model kies om de persoonlijkheidskwaliteiten of leiderschapsstijl of communicatievoorkeuren van teamleden te meten.
Eén van de redenen dat ik zo enthousiast ben en blijf over Lumina Learning is dat de vragen uit de vragenlijst neutraal gesteld worden.
Denk nou niet dat dit mijn persoonlijke mening is. Helemaal niet zelfs!
Het gaat hier om een wetenschappelijke getoetste methodiek waar Stewart Desson, de Britse psychometrist die Lumina Learning ontwikkeld heeft, begin dit jaar op gepromoveerd is bij The University of Westminster in Londen.
Het profiel van Lumina Spark
Dus als uit jouw profiel blijkt dat je bepaalde eigenschappen meer claimt dan anderen, dat je bijvoorbeeld introvert maar ook extravert bent, of persoonlijk én sturend, dan weet je dat je werkelijk zo bent en je niet hebt laten leiden door sturende vragen.
Daarom is het profiel ook altijd zo’n perfecte weergave van jouw persoonlijkheid!
Wil jij ook weleens weten waar jouw kwaliteiten, maar nog veel belangrijker je talenten liggen, laat dan ook eens een profiel maken. Je zou jezelf zomaar eens kunnen verbazen! En het kan je een goede steun in de rug geven als je op het werk jezelf wat meer of beter wilt ‘verkopen’.
Ik ben te bereiken op 06 54775574 of via de mail: janny@brightnezz.com
Janny Leggedoor, practitioner Lumina Learning
Via BNR hoorde ik een interessante podcast over de zin en onzin van onder andere persoonlijkheidstrainingen: https://www.bnr.nl/player/audio/10096658/10357689