Het lijkt wel of bijna iedereen last heeft van chronische vermoeidheid. Praat met mensen en ze zeggen allemaal min of meer hetzelfde. Ze worden al moe wakker, grijpen dan naar koffie en/of zoetigheid om een beetje helder te worden en op de been te komen. Afvallen is zo’n item dat gewoon niet lukt, hoe hard ze ook trainen en dien volgen. En zin in seks staat ergens helemaal onderaan het verlanglijstje. ’s Middags daalt de energie naar een minimaal niveau en tegen de tijd dat de werkdag voorbij is, zijn ze zo moe dat ze niet meer op een natuurlijke manier de knop om kunnen zetten om te ontspannen. Hierdoor gaan ze opnieuw een rusteloze nacht tegemoet met veel te weinig kwalitatief goede slaap. En zie hier:

De vicieuze stresscirkel is geboren!

Natuurlijk zijn er legio andere voorbeelden te geven, maar het begint vaak met aan het eind van de werkdag de knop niet om kunnen zetten waardoor er geen innerlijke rust komt, het slapen niet of slecht lukt en je daardoor moe wakker wordt.

Weet je wat ik het ergste vind? Dat mensen denken dat dit normaal is. Overal om hen heen zien ze dat mensen op hun tenen lopen en zich dood- en doodmoe voelen. Maar omdat heel veel mensen dit hebben, betekent het niet dat het normaal is!!!!

Adrenaline

Het gevolg is dat het lichaam continu adrenaline aanmaakt. Adrenaline heeft tot doel dat we onder stressvolle omstandigheden alert reageren. Dit ging al zo toen we nog in onze berenvelletjes rondliepen. Als we moesten vechten, vluchten of gingen jagen omdat er weer eten moest komen, gierde de adrenaline ons door het lijf. Maar zodra die noodzaak verdween ontspanden we, kropen tegen het berenvelletje van onze partner aan, en was alles in ons lichaam weer pais en vree.

Mentale stress

De stress die nu voor een adrenalinetoevoer zorgt, heeft niets meer met vechten, vluchten of jagen te maken, maar is puur mentaal. Al snel zegt ons lichaam: Ok nu is het genoeg, en worden onze bijnieren aan het werk gezet om het bijnierhormoon cortisol te maken waardoor onze hartslag en bloeddruk normaliseren en we weer kunnen ontspannen. Alleen wat is er aan de hand als we ons zo moe en gestrest voelen en niet meer kunnen ontspannen? Als de boog te lang gespannen heeft gestaan zijn onze bijnieren te vaak aan het werk gezet om alles weer te normaliseren, en zijn ze zo uitgeput dat ze steeds minder in staat om cortisol aan te maken waardoor we ons steeds vermoeider voelen en helemaal niet meer herstellen.

Tel daarbij op dat cortisol ook nog één van de natuurlijke ontstekingsremmers van het lichaam is, en het verklaart ook waarom mensen die zoveel stress hebben snel ziek worden.

Het natuurlijke afweersysteem van het lichaam is zo overbelast dat niet alleen ziek worden maar ook een burn-out op de loer liggen.

Wat kun je er aan doen?

  1. Vraag je huisarts of er een laboratorium bij jou in de buurt is die test op cortisol. Weet je in ieder geval zeker dat je werkelijk teveel stress hebt.
  2. Eet geen of zo weinig mogelijk suikers
  3. Drink alcohol met mate.
  4. Eet regelmatig, als je er van houdt, oesters en avocado’s. Het is voedsel dat op een natuurlijke manier (deels) je hormoonhuishouding verbetert. Hetzelfde geldt voor broccoli.
  5. Mijn favoriet: geef aandacht aan je ademhaling. Niets werkt zo rustgevend voor lichaam en geest als aandacht voor je ademhaling. Gewoon even gaan zitten en een paar minuten je bewust worden van je in- en uitademing. Je hoeft er niets aan te veranderen, enkel maar volgen! Vind je het moeilijk om je aandacht erbij te houden, tel dan iedere inademing. Ben je de tel kwijt, begin je gewoon weer opnieuw.
  6. Ga yoga of tai chi doen
  7. Doe de workshop Leven zonder stress!!! Nee, ik zeg dit niet omdat ik ze zelf geef, maar het is één van de meest helpende workshops die ik ken. Na afloop ben je gegarandeerd vrij van stress en een boekje met oefeningen rijker!
  8. Doe de cursus Mindfulness. Deze helpt je in 8 lessen de stress volledig uit te bannen en blijvend aan het roer van je eigen leven te komen staan (op voorwaarde dat je de adviezen opvolgt, dat dan wel weer J).

De eerstvolgende workshop is 20 februari. De nieuwe cursus begint op 16 en 17 februari. Aanmelden!