Hoe werkt mindfulness?

Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. Misschien heb jij het ook weleens aan me gevraagd. Om dat uit te leggen moet ik een heel klein beetje vertellen over de werking van ons brein.

Ons brein is gericht op het oplossen van problemen, op doen! Als er problemen zijn, we zijn bijvoorbeeld aan het wandelen in het bos en de weg kwijtgeraakt, dan gaat het brein oplossingen zoeken. Die oplossingen vindt het door voorbeelden uit het verleden te nemen waarbij dit ook gebeurd is. We hoeven ons brein daarvoor geen opdrachten te geven. Het handelt vol automatisch en maakt zelf afwegingen. We denken bijvoorbeeld: Is er een verharde weg in de buurt? Zijn er misschien andere oriëtatiepunten? Als ik de weg terugloop, kom ik dan niet gewoon bij de plek uit waar mijn auto staat? Ons brein weet al heel lang hoe het iets aan moet pakken en nogmaals. het doet dit zo ongeveer vol automatisch. Hetzelfde gebeurt als we ons ongelukkig voelen. Ook dan zoekt het brein naar oplossingen en gaat terug naar momenten in ons verleden dat we in dezelfde situatie zaten en ons ongelukkig voelden en probeert daar net als bij het verdwaald zijn antwoorden te vinden.

Dit teruggaan naar momenten dat dezelfde situatie zich voordeed is een automatisme en heel helpend als je verdwaald bent in het bos, maar als het gaat om je verdrietig, ongelukkig of zelfs depressief voelen, heb je er niets aan. Want het enige wat het brein (jij en ik) dan doet is teruggaan naar momenten in ons leven dat we ons ook niet lekker in ons vel, ongelukkig of  verdrietig voelden. Het brein kijkt dan wat we toen deden!!!! En wat deden we toen? Inderdaad.. we hadden last van depressieve gevoelens en waren aan het piekeren!!!! Dit heeft tot gevolg dat we ons in het heden alleen nog maar meer verdrietig, ongelukkig of rot voelen want door naar het verleden te gaan stapelen de rot gevoelens zich alleen maar op. Het malen en piekeren wordt er erger door, en zeker niet beter! Maar het idee dat ons brein problemen en dus ook depressiviteit- op kan lossen, is heel dwingend.

Wat doet mindfulness dan?

Mindfulness is geen slimme techniek die jouw rotgevoelens oplost. Maar leert je wel om er op een andere manier mee om te gaan. En dat kan iedereen! Ook jij! In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het geen manier om je gedachten (je denken, je brein) te onderdrukken of te beheersen. Tijdens de 8-weekse cursus leer je precies waar het allemaal om gaat en ervaar je hoe die andere manier jouw pijn, verdriet of depressiviteit kan verminderen waardoor je weer beter in je vel komt te zitten en gelukkiger in het leven staat. Vind je acht weken teveel in eens, kom dan de 1-daagse workshop doen. Kijk voor meer informatie en data even in de agenda. Aanmelden kan via het contactformulier maar je kunt me ook even bellen.