Regelmatig vragen mensen aan me:Is stress nou echt zo schadelijk als gezegd wordt? Het is toch vaak ook wel lekker. Ik ben geen onderzoeker, en ook geen dokter maar weet wel, onder andere uit eigen ervaring, dat te lang onder druk staan, je moe en opgejaagd voelen en bijvoorbeeld slecht slapen, uiteindelijk slecht is voor je gezondheid. Welk deel van de stress dan lekker is….. beats me!

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet voor niets een campagne gestart om werkstress te verminderen.  1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Maar het kunnen de druppels zijn die de emmer doen overlopen.
Wil jij weten of je last van werkstress hebt, doe dan eens de test die door TNO ontwikkeld is. Onderaan het artikel vind je het linkje naar deze test.

Stress is schadelijk

Mensen vertellen dat ze de stress in hun leven moeten verminderen, is praten tegen dovemans oren.
Het moderne leven is stressvol. Daar ontsnapt niemand aan. De druk van buitenaf (stressoren) maakt dat we ons bijna allemaal moe, opgejaagd en overvraagd voelen.
Je kunt niet tegen mensen zeggen: zorg jij eens dat je wat minder stress hebt. Zo werkt het niet. Dat is volkomen zinloos en heeft tot gevolg dat mensen alleen maar meer stress krijgen omdat ze niet aan de vraag kunnen voldoen. Zelfs als het ons lukt om mentaal de stress los te laten, zit de stress nog in ons lichaam.
En denk nu niet dat stress alleen veroorzaakt wordt door negatieve gebeurtenissen. Ook positieve, leuke ervaringen zoals op vakantie gaan of de loterij winnen, kunnen ervoor zorgen dat de stresshormonen in je bloed zich verhogen.

Schadelijke gevolgen voor je gezondheid

Stress is schadelijk voor je, dat onderschrijven de meeste mensen wel. Uitzonderingen daargelaten die beweren te gedijen op stress. Denk maar eens aan mensen die zonder touwen of andere veiligheidsmaatregelen wolkenkrabbers beklimmen of met alligators worstelen. Zij verheerlijken het avontuurlijke leven en geven een positieve draai aan de toename van stress. Maar de medische wetenschap denkt hier anders over.
Een sterke stijging van de stresshormonen adrenaline en cortisol wordt door het lichaam geïnterpreteerd als een sensatie. Wat dat voor gevolgen heeft voor je lichaam wordt door het gevoel van sensatie aan je zicht onttrokken. Met andere woorden: je wordt helemaal hyper de pieper maar hebt niet in de gaten wat voor invloed dat op je lichaam heeft. Lichamelijk leiden deze hormonen tot een aaneenschakeling van reacties. Je hartritme verhoogt, net zoals je bloeddruk. Je lichaam wordt voorbereid op bedreigende omstandigheden en in gereedheid gebracht om te handelen (te vechten of te vluchten). Als dit vaker gebeurt kan er schade ontstaan aan weefsel en organen.

Werk en gezin

Of je nu stress hebt van je werk of privé maakt niet uit. In beide gevallen gaat het om stress. We maken ons misschien wel meer zorgen over stress thuis dan op het werk. Maar of het nu om thuis gaat of om je werk: zorg ervoor dat de stress in je leven vermindert of zelfs verdwijnt! En vergeet twee dingen nooit:
* Wat je vandaag doet is van rechtstreeks belang op je toekomst
* En jij bent vaak niet alleen het slachtoffer van stress, maar ook regelmatig voor anderen de bron. Mijn ervaring is als mensen dat inzien, er ook ruimte komt voor verandering.

Doe de test!

Heb jij last van stress, neem dan contact met me op. Zeker weten dat er een oplossing is of komt. Wil jij weten of je last van stress hebt, doe dan de door TNO ontwikkelde test, Check je werkstress